Vattnet är fiskarnas hem

På samma sätt som världen ovan vattenytan är människors hem är världen under vattenytan fiskarnas hem. Hur skulle du känna om fiskarna förstörde miljön du andas, sover, äter och lever i? Du skulle inte blir glad, eller hur? När vi människor slänger skräp i vattnet, släpper ut olja, och gör andra saker som förstör vattnet blir inte fiskarna heller glada.

Visste du att det tar runt 100 år för plast att förstöras i vatten? Oftast hinner det inte ens förstöras, utan istället hinner en fisk eller något annat djur som lever i vattnet äta upp eller fastna i det. Det är dock inte bara plasten som tar död på vattendjur – allt skräp som slängs i vattnet kan vara dödligt.

Att städa upp i och rengöra vattnet är i princip omöjligt

Hav, sjöar, bäckar, älvar. Alla dessa är hem till tusentals varelser, men ingen av dem har samma rengöringsrutiner som du har i ditt hem. Det går inte att släppa i en poolrobot och annan poolrengöring i vattnet för att det ska bli rent igen. Det hade såklart varit väldigt smidigt och effektivt om det vore så.

Men i verkligheten krävs det att människor från början inte skräpar ner för att vattnet ska hållas rent. Det är alltså svårt att rengöra det i efterhand. Tänk också på att det som fiskarna lever och andas in påverkar den fisk du får på tallriken. Om inte det är en anledning att inte skräpa ner i och förstöra vattnet vet vi inte vad!