Sommen – chans till varierad fångst

I Östergötland hittar du sjön Sommen som är ett väldigt populärt resmål framför allt under sommarmånaderna då du hittar många fina badplatser och mindre stränder runt sjön. Men även många inbitna fiskare uppskattar Sommen året om tack vare den goda chansen att få en mer varierad fångst.

Sommen fryser de flesta åren och är då ett populärt tillhåll för vinterfiskare. Under sommaren kan du antingen kasta från land eller hyra en båt på någon av de många uthyrningsställen som finns runt om. Däribland Petrus Kajak som ligger vid Tranås. Så vilka fiskar lurar här i djupet och som du kan tillaga hemma i din nyinköpta köksutrustning från confidentliving?

Varför har Sommen så många olika fiskar?

Sommen är en ganska unik sjö på många sätt och det är flera faktorer som har spelat roll för det rika fiskeutbudet. Sjön har många smala vikar med grunt vatten och på sina håll är det också väldigt djupt. Däremot är Sommen en ganska näringsfattig sjö och därför finns det inte många karpsorter som du har chans att fånga.

Både stor och liten fångst

Oavsett om du vill komma hem med mindre fiskar eller stora så har du goda möjligheter. Några av de mer vanligt förekommande fiskar som du kan dra upp är abborrar, gädda, gös, sutare, öring och faktiskt även ål på sina håll.

På senare tiden har det genomförts många undersökningar för att få bättre förståelse över de arter som finns i Sommen. Man har då sett att artbeståndet har minskat och det har därför satts in resurser och krav på vad man får fånga och inte i Sommen. Så kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut!