Fiskeregler med barn

Att fiska med barn är ett fantastiskt sätt att umgås. Det blir både en naturupplevelse och en spännande lek. Får ni fisk är det ett bra tillfälle att lära barnen mer om olika fiskar, hur de ser ut, var de lever och vad de äter. Lagar ni till fisken tillsammans hemma sen lär barnen sig både att äta olika slags mat och att olika fiskar smakar olika. Och som alla vet så smakar förstås mat som man både har lagat och fångat själv allra bäst.

När du har med dig barn på fisketuren är det viktigt att det finns tydliga regler för att det ska vara säkert för alla. Gå gärna igenom reglerna med barnen innan ni ger er ut, så att de också har hört dem i förväg.

Säkerheten framför allt

Den absolut viktigaste regeln är att barn ska ha flytväst på och vid vatten. Tänk på att det är viktigt att ha en flytväst barn i rätt storlek. Ta på den en liten bit innan ni kommer till vattnet. Fiskekrokar är vassa och kan vara farliga. Lär därför barnen att hantera dem försiktigt, både när de bär sina spön och under själva fisket. Krokar som har satt sig i tummar har förstört både en och två fisketurer.

Korta utflykter

Barnens tålamod är antagligen kortare än ditt. Läs av barnens humör så gott det går, och försök avsluta fisketuren innan alla har blivit arga eller tröttnat. Lite stödmat i form av kex, bullar eller smörgåsar är smart att packa ner som humörhöjare.