Categories
Uncategorized

Dags att fånga höstgäddan

Dags att fånga höstgäddan

Hösten är här och jakten på den där fina höstgäddan har påbörjats! Låt inte de kyliga vindarna och allt mörkare dagarna att skrämma bort dig från ditt fiske. Det finns goda möjligheter att fånga fin fisk så länge man inte låter sig skrämmas bort från höstvädret. Men visst är temperaturen är en avgörande faktor här, eftersom det är temperaturen som styr hur gäddan äter. När det blir för kallt slutar gäddan att nappa och huggperioderna är korta, så kom ihåg att hålla koll på temperaturen under dagens gång och koncentrera dig på ett område som du kan kontrollera till max.

Fiska gärna lite djupare och åk ut med båten tills djupet kommer upp till minst tre meter, men gärna fyra, fem eller sex meter, om du vill fånga en riktigt grov gädda under höstmånaderna. Njut av tiden ute på jollen med en termos full med varmt kaffe, varm choklad eller te, så att du håller dig varm även när temperaturen sjunker. Här är det jätteviktigt att man har en bra seglarjacka och flytväst som håller värmen riktigt bra och som är ordentligt vindtät.

Det gäller så klart att hitta rätt krok till gäddfisket också och det är tre huvudsakliga ting man bör ha i åtanke: kroken måste vara riktigt, riktigt vass, den ska vara stabil och stark och inte böja sig lätt, och sist men inte minst, när gäddan nappar vill du ha en så pass stor trekrok att den sticker ut lite från betet. Storleken varierar men minst 2/0 brukar rekommenderas.